Trianon Társaság Országos Tagozat

 

Beszámoló az Országos Trianon Társaság létrjöttéről

 

 

A közleményről szóló beszámoló, elért eredmények

 

A nemzetközi közlemény-programot, valamint annak megszervezését Dr. Mészáros László nemzetközi jogász a debreceni Trianon Társaság tagja kezdeményezte. Kezdeményezéséről  a 2010. szeptember 11-én lezajlott alakuló közgyűlésen értesítette a tagságot. A jelenlevők egyhangúlag elfogadták az általa összeállított és felolvasott szöveg tartalmát. Egyben felkérték az országos Trianon Társaság elnökét, tegyen lépéseket, hogy a felolvasott anyag eljuthasson Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz.


Előzményként elmondható az, hogy a közelmúltban a magyar politikusok kétszer is kihagyták a holtpontról való kimozdulás lehetőségét Trianon ügyében. 1989-ben, amikor lehetőség nyílt a határok módosítására, a magyar politikusok közül senki nem vetette fel a magyar parlamentben az eredeti magyar határok visszaállításának kérelmét. Valamint akkor sem, amikor Románia és Szlovákia kérelmezte felvételét az Európai Unióba. A magyar politikusok az ott élő magyarság védelmének érdekében nem jártak el, semmilyen feltételhez nem kötötték ennek a két országnak a belépését.


Ahhoz, hogy a közlemény szövege elfogadható legyen, és ne váltson ki nemzetközi szinten politikai feszültséget, de mégis érje el a célját, nagy körültekintéssel, a téma új megvilágításával, diplomatikusan kellett megszerkeszteni azt. A közlemény lényege és üzenete az, hogy a nemzetközi közösség, valamint az Európai Parlament vegye tudomásul és fogadja el a jelenleg fennálló határvonalakon kívüli és azon belüli magyarság egy nemzethez tartozását. Úgy véltük, hogy ez az eljárás kiegészítője lehet a parlament által 2010. május 26-án megszavazott kettős állampolgárságnak.


A Trianon Társaság, melynek országos elnöksége a közlemény szövegét módosítás nélkül szintén egyhangúlag elfogadta, biztosította hitelességével a kampány elvi tisztaságát. Tisztában voltunk azzal, hogy eljárásunk csak akkor lehet eredményes és válhat az ország javára, ha összehangolódik a kormány politikai irányelvével. Ennek érdekében Kiss Dénes az országos Trianon Társaság elnöke levelet intézett Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz, amelyben felkérte arra, hogy a magyar európai parlamenti képviselet Brüsszelben érje el azt, hogy a közleményt az európai parlamentben felolvashassák és felkerülhessen a parlament honlapjára is. Miniszterelnök úr válaszlevelében ennek lehetőségéről biztosította őt és az eljárás formájáról tájékoztatta. Továbbá Dr. Mészáros László személyesen járt el a parlamentben, találkozott Wittner Mária képviselő asszonnyal és Répási Róbert Államtitkár úrral, felkérte őket eljárásunk parlamenten belüli támogatására.

 


A közlemény kommunikációs megszervezése:


Nemzeti szinten:

- Megjelent a Nemzeti Hírháló honlapján 2011. április végéig – Kovács János úr jóvoltából,

- Az ECHO TV – Világpanoráma műsorában Szaniszló Ferenc műsorvezető által,

- DUNA TV – Bódi Sándor Tájékoztatási Igazgató által.

 

Nemzetközi szinten, amely a közlemény fő célja volt, és ezért az internetes hálózatot, mint eszközt alkalmaztuk:

 

- A hálózat Franciaországból, Grenoble városától épült ki, Horváth Attila kint élő magyar honfitársunk munkája segítségével, akinek ezúton ismételten köszönetet mondunk. A közlemény négy nyelven jelent meg: magyarul, franciául, németül és angolul, ezen nyelveknek megfelelő országok csonkított térképének illusztrációjával, színes kivitelezésben. A közlemény 27 országban 57 honlapon volt olvasható 2011. december 31-ig. Volt olyan nap, amikor több mint 3.000-en tekintették meg. Legnagyobb olvasottsága Franciaországban és Szlovákiában volt, de Európán kívül megjelent Kanadában, az USA-ban és több más országban is különféle honlapon, többek között egyetemi honlapokon is. Franciaországban, két egyetemen is tartottak előadást a Trianon-ügyről, mint Európa egyik fontos és befejezetlen történelmi eseményéről.

 

Összefoglalva elmondhatjuk azt, hogy a magyar parlament megszavazta a kettős állampolgárságot, ez egy fontos politikai előrelépés, amely lehetőséget ad jogilag a magyar állampolgárság kérelmezésére. A Trianon Társaság, mint civil szervezet, széleskörű közlemény-kampányával alátámasztotta a megszavazott kettős állampolgárság jogosultságát, ezen túlmenően, a határvonalon túli és a határvonalon belüli magyarság egy nemzethez tartozásának vitathatatlan tényét, melynek alapja a közös nyelv, a közös kultúra és a közös hagyományok.

 

 

A Trianon Társaság örömmel vette, hogy a magyar országgyűlés 2011. február 15-én létrehozta a Nemzeti Összetartozás Bizottságát.

 

 

 

Debrecen, 2012. Január 24.